Yağışlı Havalarda Güvenli Sürüş Teknikleri

yagisli hava 1

Yağışlı hava koşullarında araç kullanmaktan genellikle çekiniriz. Özellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde oldukça etkili zorlanırız. Aracın kontrolünün kendimizde olmadığını düşündüğümüz için tedirginlik yaşarız. Olumsuz hava koşullarının yanında ülkemizdeki yolların durumu da sürücülerin baş etmesi gereken sorunlardandır. Sürücüler bu nedenle zor durumda kalır ve tehlikeli sürüşe neden olur Araçlar ve lastiklerden  dökülen benzin, kurum, toz ve kalıntıların yol yüzeyinde birikmesi ve yağmur yağdıktan sonra yağmur suyuyla birleşmesi sonucu kaygan bir yol yüzeyi oluşur, bu da aracın kaymasına ve patinaj yapmasına neden olabilir.

Farklı hava koşullarında güvenli sürüş tekniklerine değinmeden önce, yağmurlu havalarda, ıslak ve  kaygan yüzeylerde araç kullanma konusunda rahat olmak aslında çok kolay olduğunu söyleyebiliriz.

yagisli havalarda surus teknikleri

Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş Teknikleri

Aracınızın lastiklerine ne kadar güvenseniz de yağmurlu havalarda yol tutuşu, kuru yola  göre büyük oranda azalır. Bu nedenle hızınızı olabildiğince düşük tutmalısınız. Yağmurlu havada hızlı araç kullanmak kızaklama olarak bilinen tehlikeli bir duruma yol açabilir. Kızaklama yol yüzeyi ile lastikleriniz arasında bir su katmanı oluştuğunda olur. Fiilen, lastikleriniz yola temas etmez, direksiyon ve fren hâkimiyetini kaybedersiniz.

 Yağışlı havalarda aracınız ile öndeki araç arasındaki mesafeyi arttırın. Şiddetli yağmurda durma mesafenizi iki katına çıkarma ihtiyacı duyabilirsiniz. Pedallar üzerindeki baskıyı azaltın, bu özellikle fren pedalı ile ilgilidir. Yavaşlarken, gaz pedalı üzerindeki baskıyı azaltın, kaymayı önlemek ve kontrolü kaybetmemek için kademeli olarak yavaşlayın. Frene asılmak, kontrol edilemez bir patinaja yol açma ve kaza ile sonuçlanma olasılığını arttırabilir.

Yolculuk sırasında ön camınızın buğulanmaması için kalorifer veya klimanızı ön cama hafifçe üfleyecek şekilde ayarlayın. Böylece camınız buğulanmayacak ve net bir görüşe sahip olacaksınız. Arka görüşünüzün kısıtlanmaması için rezistansınızı sık sık kullanın. Bazı araçlarda aynaların da buzlanma ya da buğulanmasını önlemek için ısıtma özellikleri vardır. Aynaların buğulanmaması için bu özellik  varsa kullanın. Kış aylarında buğu önleyici cam sıvıları kullanın veya daha klasik çare temiz bir bez veya kâğıt mendil ile buğuyu silebilirsiniz.

 Yağmur ve çiseleme görüşü azaltır farlarınızı yakmanız, karanlık havalarda diğer sürücülerin sizi daha iyi görmelerini sağlar.

yagisli hava2

Karlı ve Buzlu Yollarda Güvenli Sürüşleri

Kar yağışlı havalarda araç kullanmak da tehlikeli olabilir. Her şeyden önce yollar kumlanmamış, tuzlanmamış ya da solüsyon  dökülmemiş ise, kar en tehlikelisidir. kışın hava sıcaklığının abartılı bir şekilde değişkenliği  sebebiyle kar erir ve donar.  Yola yayılan ya da birikinti oluşturan su buza dönüşür ve bunu fark etmek çok zor olabilir. Özellikle de yola düşen gölgelerin daha çok saklayabileceği köşelerde , döner kavşaklarda, köprülerde ve viyadüklerde, buzlanmalar daha çok görünür.

Arabanızı sürmeye başlamadan önce camlarınızdaki buzu temizleyin ve aynaları net bir şekilde gördüğünüzden emin olun. Ayrıca ışıklarınızın üzerinin açık olduğundan ve karla kaplanmadığından emin olun. Arabanızı sürmeye başladıktan sonra en kısa sürede aracınızı tecrübe edebileceğiniz güvenli bir yer bulun ve yavaşça fren yaparak yol tutuşunuzu kontrol edin.  Yavaş ve dikkatli sürün ve durma mesafenizi artırdığınızdan emin olun. Virajlarda dikkatli olun. Viraja yaklaştıkça yavaşça fren yapın ve basıncı kademeli olarak arttırın, buzlu yollarda döner kavşaklar büyük bir viraj gibi olduğu için buralarda çok daha dikkatli olun. Genellikle kullandığınızdan daha yüksek vites kullanın, bu sayede araba üzerindeki kontrolünüz artacaktır.

izmir park surucu kursu

Sisli Havalarda Güvenli Sürüş Teknikleri

Sisli havada yola çıkmışsanız, ne ile karşılaşacağınız belli olmadığı için çok dikkatli olmanız gerekir. Sağduyunuzla hareket ettiğiniz sürece sisli havada araba kullanmak oldukça güvenlidir. Sisli bölgeye yaklaştıkça yavaşlamaya başlayın ve aynalarınızı kontrol edin. Hafifçe fren pedalına basın, böylece diğer sürücüler ileride yavaşlamalarını gerektiren bir sebep olduğunu anlayabilir. Görüş mesafeniz elverişli değilse kısık ön far ve sis lambalarını kullanın. Açık hava şartlarında (görüş mesafesinin 100 metre ve üzeri olduğu) sis lambalarını kullanmak suç olduğu için sis kalktığında sis lambalarınızı kapatmayı unutmayın. Arabanızın sadece 10 metre ötesini veya daha kısa bir mesafeyi görebiliyorsanız hızınızı saatte 30 km’ye düşürmelisiniz. Sis lambası kullanmayan veya ön farları kısık olan diğer sürücüleri fark etmek için  gözlerinizi dört açın. Dikkatli sürün ve işinizi şansa bırakmayın.

Elbette bu bahsettiğim yağışlı havalardaki sürüş teknikleri tecrübeyle edinilecek şeyler ancak işin en önemli ve en başı iyi bir eğitimdir. Tecrübeli bir eğitmen kadrosundan alınan iyi bir eğitim sizi bu zorluklara karşı hazırlar. İşinizi şansa bırakmayın ve doğru bir eğitim sonrasında trafiğe çıkın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir