Motor ehliyeti olarak sınıflandırılan ehliyetler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilendirdiği sürücü kursları tarafından verilen eğitimler sonrasında girilen sınavda başarılı olan adaylara verilir. Motosiklet ehliyeti almak için başvuran kişilerin ehliyet türleri ikiye ayrılır:
- Kullanacakları motorun tekerlek sayısı
- Motor gücü
Kendi içerisinde sınıflara ayrılmış olan iki, üç veya dört tekerlekli motosiklet araçlarını kullanmak isteyen kişiler ilk olarak motosiklet ehliyeti için başvurmalıdır.
M Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
Motorlu bisiklet olarak adlandırılan, iki, üç ya da dört tekerli motorlu araçları kullanacak kişilerin alması gereken ehliyet sınıfıdır. M sınıfı ehliyete başvurmak için yaşını doldurmuş olmak gerekir.
A1 Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
Motor gücüne göre verilen ehliyet A1 sınıfı motosiklet ehliyeti, 125 santimetre küpü geçmeyen iki ve üç tekerlekli motosiklet kullanacaklara ve sepetsiz motosiklet kullanacaklara göre olmak üzere ikiye ayrılır.
A1 sınıfı ehliyetini alacak olan kişilerin 16 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Aynı zamanda A1 sınıfı ehliyetine sahip olan kişiler M sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu tüm araçları kullanabilir. Motosiklet sürücü belgesi için başvuru yapan sürücü adayının farklı tip sürücü belgesine sahip olması halinde teorik derslerden muaf tutulmakta yalnızca uygulama eğitimi verilmektedir.
A2 Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
A2 sınıfı motor ehliyeti, motor gücü 35 kilovatı geçmeyen sepetli ya da sepetsiz iki tekerlekli motor kullanacaklara verilir. Motor gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosiklet kullanacakların alması gereken ehliyet belgesidir. Bu ehliyet belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda M ve A1 sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu araçları da kullanabilmektedir. Adayların A2 sınıfı ehliyetini almaları için 18 yaşını dolmuş olmaları gerekir.
A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
A sınıfı motosiklet ehliyeti, motor gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli ya da gücü 35 kilovatı geçen sepetli kullanacak olan adaylar ve sepetsiz iki tekerlekli motosikleti kullanacak olanlara verilir.
A sınıf sürücü belgesini alabilmek için 20 yaşını doldurmanın yanında en az iki yıllık A2 sürücü belgesine sahip olma şartı bulunmaktadır. A2 ehliyeti olmayanlar için 24 yaşını doldurma şartı öne sürülmüştür. Bu ehliyete sahip olan sürücüler M, A1 ve A2 sınıfının kullanma yetkisine sahip olduğu araçları da kullanabilmektedir.
B1 Sınıfı Motosiklet Ehliyeti
B1 sınıfı motor ehliyeti, aracın motor gücü 15 kilovatı geçmeyen, araç ağırlığı 400 kg geçmeyen ve yük taşımacılığında 550 kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosiklet kullanıcılarına verilir. B1 sınıfını alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olma şartı bulunur. Batarya ağırlığı dikkate alınmadan hesaplanan elektrikli araç kullanıcılarına verilen ehliyettir.
Motosiklet Ehliyeti Alabilmek İçin Gerekli Belgeler
- 18 yaşını doldurmamış sürücü adaylarının kimlik fotokopisi, veli veya vasi muvafakatnamesi,
- Sürücü adayının başvuru yaptığı tarihten en fazla 6 ay öncesine ait biyometrik fotoğrafı,
- Mezuniyet belgesi veya öğrenim belgesinin aslı ve fotokopisi,
- Adli sicil kaydı,
- Sağlık raporu,(Aile Hekiminden alınabilir)
- Herhangi bir sürücü belgesi varsa, belgenin fotokopisi,
- T.C. kimlik numarasını gösteren belgenin aslı ve fotokopisi.
Motosiklet Ehliyeti Alma Süreci Nasıl işler?
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı sürücü kurslarından alınacak teorik ve direksiyon eğitiminden sonra adaylar Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği tarihte yazılı ve uygulamalı olarak sınava girerler. Teorik sınavda adaylara sorulacak sorular şöyledir;
- 9 adet araç tekniği sorusu
- 12 adet ilk yardım sorusu
- 23 adet trafik bilgisi sorusu
- 6 adet trafik adabı sorusu
Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği yerde e-sınav üzerinden yapılmaktadır. 100 üzerinden değerlendirilen sınavda 70 puan alan aday sınavda başarılı sayılır.
Özel Direksiyon ve Motosiklet Sürüş Dersi
Özel direksiyon ve motosiklet sürüş dersi ile gerçek hayattaki trafik deneyimine hazırlanmalısınız. Bay/Bayan usta eğitmenlerimiz eşliğinde özel direksiyon ve motosiklet dersi sizlere trafikte karşınıza çıkabilecek tehlikeleri göstermekle kalmaz, bu tehlikelere karşı alacağınız önemleri de etüt ettirir. Park İzmir Sürücü Kursu olarak direksiyon ve motosiklet sürüş derslerini çok önemsiyor, mutlaka bu profesyonel sürüş eğitimlerini almanızı tavsiye ediyoruz.
Sınav Başvuru Ücreti ve Banka İşlemleri
Kursiyer, 2016 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 60.00 TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır. Banka dekont/ATM işlem fişinde kursiyerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı mutlaka bulunacaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır. MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.
Başvurunun Geçersiz Sayıldığı Durumlar
a. Kursiyer Yönetmeliğin 10.cu maddesinde belirtilen şartları taşımıyorsa ve 11. maddesinde istenilen belgeleri tamamlamamışsa,
b. Kursiyer teorik eğitimini tamamlamamışsa,
c. Mevcut 4 (dört) yazılı ve 4 (dört) uygulamalı sınav hakkını kursiyer doldurmuşsa,
ç. Sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu olan veya Yönetmeliğin 15. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sayılan diğer mazeretlerini belgelendiren kursiyerin rapor ve diğer mazeret bilgileri, sınav tarihinden itibaren ilk 5 (beş) iş günü içerisinde Özel MTSK Modülüne işlenmemişse,
d. MTSKS takvimine uygun olarak gönderilen doktor raporu olan veya diğer mazereti olan kursiyerler için 1 (bir) sınav hakkı işlenmemişse, kursiyerin başvurusu geçersiz sayılacaktır.