GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜKTE YETENEKLERİN ÖNEMİ
A. Kontrol ve Sorumluklarla İlgili Önemli Noktalar
Araç içerisinde davranışlarınızı kontrol eden kişi sizsiniz. Kendi yargılarınızı vermek durumundasınız ve aracınızı diğer sürücülerin rastgele davranışlarının kontrollerini bırakmamalısınız. Araç sürerken kontrol edemeyeceğiniz durumların olduğunu unutmayın (ışık, hava, yol, trafik ve diğer sürücüler). Siz sadece kendi hareketleriniz ve bu durumlarla nasıl başa çıkabileceğinizi kontrol edebilirsiniz.
Her verdiğiniz kararın bir sonucu vardır. Güvenli bir sürüş için bunları düşünerek hareket etmelisiniz.
Kötü sürüş trafikte aksamalara ve kazalara neden olmaktadır. Bu kazalar ölümle sonuçlanabilir.
B. Güvenli Sürücü Alışkanlıkları
Arabayı sürmeye başlamadan önce rotanızı kilometre kilometre düşünün ve planlayın. Yol şartlarını inceleyin. Diğer sürücüler ne yaparsa yapsın kendi kontrolünüzü kaybetmeyin.
İki saniye ve iki saniye üstü araç takip mesafesi kurallarını uygulayın.
Herhangi bir kaza durumuyla alakalı olarak plan yapın. Tehlikeli durumları tanımaya çalışın, doğru davranışları doğru zamanda göstermeye çalışın.
Her zaman emniyet kemerinizi takın.
Kazaların en sık olduğu noktalar; yerleşim yeri giriş çıkışları, eşdüzey kavşaklar, anayol – tali yol birleşimleri, rampalar, akaryakıt istasyonları giriş ve çıkışları, virajlardır.
Bunların birer tehlike faktörü olduğunu bilerek bu tehlikeleri öngörerek aracınızı kullanın.
C. Yorgun ve Uykusuz Araç Kullanma
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve azami ağırlığı 3,5 tonu geçen araçların şoförleri ile ticari amaç ile yolcu taşımacılığı yapan ve şoför dahil taşıma kapasitesi 9 kişiyi geçen araçların şoförlerinin 24 saatlik bir zaman diliminde toplam 9 saat ve devamlı 4,5 saatten fazla araç sürmeleri yasaktır.
Bu şoförlerin 9 saat araç kullanma süresini tamamladıktan sonra 11 saat kesintisiz dinlenmek zorundadırlar. En fazla 6 günlük araç kullanma süresinden sonra 1 günlük hafta tatilini kullanmak zorundadırlar. Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresinden sonra 45 dakika mola vermek zorundadırlar.
Şoförlerin bu sürelere uyup uymadıkları otobüs, kamyon ve çekicilerde bulunan takograf cihazı ile kontrol edilmektedir. Bu araç sürücülerinin takografı bulunmayan veya takografları işler durumda olmayan araçlarla trafiğe çıkmalarıi mesleki yeterlilik belgesi (SRC) almadan araç sürmeleri yasaktır. Araç işletenleri de araçlarına ait takograf kayıtlarını kayıt tarihinden 1 ay süre ile araçlarda, 5 yıl süre ile de iş yerlerinde, iş yeri yoksa araçlarda muhafaza ettirmeleri zorunludur.
D. Sürüş Yeteneğini Etkileyen Faktörler
YAŞ:
Yaş değiştiremeyeceğimiz özelliklerimizdendir. Ancak bunları göz önüne alıp davranışlarımızı düzenleyebiliriz. Genç olduğumuz dönemlerde daha çok fiziksel yeteneğimiz ce daha az deneyimimiz vardır. Yaşlandıkça fiziksel yeteneklerimiz azalır ve sabrınız artar. Her yaş grubundaki kişiler bunları anlamalı ve göz önünde bulundurarak araç kullanmalıdır.
İŞİTME:
Çoğu sürücü araç kullanırken görüş yeteneklerinin en önemli duyu olduğunu düşünürler. Ancak bulgular işitmenin de göremediklerimizi fark etmemiz açısından önemli olduğunu belirtmektedir.
GÖRÜŞ:
Araç sürüşü esnasında en yoğun görevi yapar. Güvenli sürücülük için en önemli duyumuzdur. Bu nedenle görüşümüzü engelleyen bir durum varsa, bunu kontağı açmadan düzeltmeliyiz. (Farlar, aynalar, camlar, güneşlikler gibi)
HASTALIK VE İLAÇ KULLANMA:
Ne zaman hasta olacağımızı veya ilaç kullanmamız gerektiğini kontrol edemeyiz. Ancak araç kullanırken hastalığımızı göz önünde tutarak sürüşümüzü ayarlayabiliriz.
YORGUNLUK:
Yorgunluk ve dalgınlık otoyollardaki sessiz katildir. Araç kullanamayacak kadar yorgun olduğunu gösteren tipik durumlar;
-Düşüncelerimiz karışır
-Dikkatimiz kolayca dağılır
-Esnemeyi engelleyemeyiz
-Gözlerimiz kapanır ve dalar gider
-Geçtiğimiz son birkaç kilometreyi hatırlayamayız
-Şeritten saparız, yakın takip yaparız, trafik işaretlerini kaçırırız-
Uyuklamaya başladığımızda mümkün olduğunca çabuk dinlenmek durumundayız.
Park İzmir Sürücü Kursu olarak tüm sürücülere ve sürücü adaylarına güvenli sürüşler dileriz. Güvenli sürücülükte her zaman yanınızdayız.
En güncel videolar için Youtube Kanalımıza davetlisiniz. Kanal gitmek için tıklayın.